ZGT Labmicta Hengelo

ZGT Labmicta Hengelo

Nieuwbouw van een laboratorium Pathologie en Microbiologie, een dialysecentrum en een apotheekgroep

Opdrachtgever
ZGT Twente
Locatie
Enschede
Oppervlakte
9.000 m2
Status
Gerealiseerd
Functie
Laboratorium
 

Het uitgangspunt voor dit project was het bouwen van een laboratoriumgebouw voor de toekomst. Hierbij speelde de vrije indeelbaarheid en de flexibiliteit

in de toekomst een zeer belangrijke rol. Om dit te realiseren is er gekozen om een gebouw te ontwerpen met dragende gevels en een vrije overspanning

van 14,4 meter.

 

Op de begane grond zijn alle meer openbare functies zoals het dialysecentrum en de apotheek, evenals de entree, opslagen, restaurant en garage. Op de verdiepingen zijn de diverse laboratoria en op de bovenste verdieping bevinden zich de kantoren en bibliotheken. In de vormgeving van het gebouw is dit tot uiting gebracht door het gebouw op te delen: de laboratorium en kantoorverdiepingen hebben een gevel van crèmekleurige keramische tegels en de begane grond is voorzien van een donkere metselwerk plint. Aangezien de dragende gevel uit prefab betonnen elementen bestaat is er een hoge mate van repetitie van de raam openingen. Om toch een dynamischer gevelbeeld te creëren zijn er verspringend per verdieping blinde panelen als koppelstuk tussen kozijn toegepast. Hierdoor wordt een monotoon beeld voorkomen terwijl het voor de achterliggende ruimten niets uitmaakt. Om ook in de toekomst nog flexibel te kunnen zijn met de indeling zijn de kozijnen op de bovenste verdieping op de zelfde wijze uitgevoerd als bij de laboratoria zodat ook hier mogelijk nog laboratoria kunnen komen.

De entree wordt gekenmerkt door een hoge glazen pui waarachter de receptie, wachtruimte, liften en gebouwhoge vide zich bevinden. Als toevoeging aan het gebouw zijn de directiekantoren geplaatst in een uitkragend volume dat zicht uitstrekt van het gebied boven de hoofdentree aan de doorgaande weg tot halverwege de zijgevel die grenst aan de toegang tot het ziekenhuisterrein. Dit volume geeft op een subtiele wijze de richting naar het ziekenhuis aan.