Kindcentrum de Vindplaats

Kindcentrum de Vindplaats

Kindcentrum de Vindplaats is groen, blauw en vooral avontuurlijk

Opdrachtgever
Stichting AWBR
Status
Opgeleverd
Locatie
Amsterdam
Functie
Kindcentrum
Oppervlak
4.320 m²
 

Het ontwerp voor KC de Vindplaats voorziet in de huisvesting van 2 fuserende basisscholen alsmede een buitenschoolse en kinder- en peuteropvang. Tevens bevat het project een strategische flexibel inzetbare ruimte en een gymzaal welke eveneens gebruikt kan worden door de buurt en sportverenigingen. Op het dak bevindt zich een daktuin met kweekkas voor groen- en buiteneducatie. De gekweekte fruit en groenten worden in de kinder­­kookstudio verwerkt in gerechtjes en via de kinderkiosk uitgeserveerd op het centrale binnenplein welke het hart vormt van het gebouw. Deze is dubbelhoog en voorzien van noorderlichtkappen waarmee veel natuurlijk licht en lucht binnenkomt maar hinderlijke warmte- en zoninstraling wordt vermeden. Het gebouw kent geen klassieke structuur op basis van lokalen maar bestaat uit een continu leerlandschap met groepsruimten die variëren in mate van open/geslotenheid. Hiertussen meanderen diverse speelhoeken, ‘chill-nissen’ en leerpleinen. Door gebruik te maken van transparante scheidingen, doorlopende zichtlijnen en afgestemde materialisatie worden de KDO, BSO en schoolruimten met elkaar verbonden terwijl ze indien gewenst toch gewoon onafhankelijk van elkaar gebruikt kunnen worden.

 

We zijn nog maar net begonnen, maar zien nu al dat leerkrachten en leerlingen hun weg in het gebouw vinden. Het woord ontdekkingsreis past bij de naam van de Vindplaats. Het is prikkelend vanwege de diversiteit en tegelijkertijd veilig vanwege de vele fijne plekken
Gert Geertsma, directeur onderwijs en opvang

 

In totaal betreft het project 4.320 m2 BVO. De architect- en adviesdiensten voor dit kindcentrum betrof werkzaamheden vanaf projectdefinitie, alle ontwerpfasen tot en met (esthetisch) toezicht bij uitvoering en oplevering. Het gebouw is BENG, bevat grote polderdaken voor waterretentie en -hergebruik alsmede een groengevel en groen speelplein voor verzachting van de stedelijke omgeving.

 

hieraan is gewerkt door

Projectteam

Robin Bregman
Robin Bregman
Directeur / Projectmanager
Frank de Jong
Frank de Jong
BIM-modelleur
Maurice Zuurbier
Maurice Zuurbier
Bouwkundig tekenaar
Manon Bijker
Manon Bijker
Projectcoördinator / Bestekschrijver
Tony Nelis
Tony Nelis
Projectcoördinator / Bouwkundig tekenaar
Rico Goudriaan
Rico Goudriaan
BIM-modelleur / Bouwkundig tekenaar
Frans Nijwening
Frans Nijwening
Directeur / Architect
John Schneijderberg
John Schneijderberg
Partner / Architect